KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

"Tungfelshästar"

2009-10-23

Hästar joxar med tungan när de har bett i munnen. Annars joxar de inte med tungan utan använder den som en del i matsmältningssystemet. Precis som vi gör - förflyttar mat som bearbetas i munhålan, använder tungrörelser som sväljstöd, tungan "smakar" på det vi har i munnen, vi kan torka oss runt truten med tungan. Vissa människor är som kor - de kan peta sig i näsan med tungspetsen.

Och vad har då detta med hästar att göra? Jo, en hel del skulle jag vilja säga. Vi leker häst en stund - en häst med bett i munnen. Ett rakt bett men som tur är så finns inga tyglar påmonterade och ingen ryttare drar.

GÖR SÅ HÄR:

Gapa och placera en penna tvärs över munnen. Stäng munnen och håll fast pennan. Notera vad din tunga gör när det kommer in ett främmande föremål i munnen.

Fundera över hur din häst gör när du kör/rider...

Biter den tag i bettet?

Lägger den tungan mot bettet?

Har du spärrgrimma eller nosrem?

Hur håller den skallen - välvd nacke eller med underhals?

 

Vi människor har lättare för att ha en penna i truten än hur det är för en häst att ha bett i munnen. Vi kan bita tag i bettet och på så vis skydda oss mot bettet. En häst har knivskarpa benkanter i underkäken - precis där bettet ligger och där tungan egentligen har sin plats. Det finns ingen bolstring utan benhinnan ligger naken och oskyddad.

Hästen joxar med tungan - precis som du gör - och försöker hantera ett främmande föremål i munhålan. Den försöker bara undvika smärtan som bettet kan orsaka i munnen och tungan garanterar inte bolstring mellan bettets järn och lanernas oskyddade benhinna. Det är inte lätt att vara häst ska gudarna veta.

OM en häst av någon anledning blir stressad så har den några möjligheter att agera:

- bita tag i bettet

- höja skallen så bettet tar mot framkanten på tandraderna inne i munnen

-lägga tungan över bettet

- släppa taget genom att böja in skallen och gå bakom hand

Så sätter vi dit ett tungband - då blir det ju bolstringseffekt eftersom tungan ligger mellan benknotorna i underkäken och det hårda bettet...?!

Så sätt då in pennan i truten igen, kläm fast tungan inunder och jogga en vända så du börjar andas lite - kolla vad tungan din gör... och hur länge du vill ha "bettet" i munnen...

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)