KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

Arsenik, arbetshästar och dopingregler

2010-10-17

Arsenik som gavs till hästar var ett av många samtalsämnen på 70-årskalaset som hölls här i byn.

En äldre gentleman berättade om hur han för väldigt länge sedan fick  som uppgift att köra kol med häst från en mila till en omlastningsplats utmed järnvägen.

Det gick på ackord vilket gjorde att hästen - som mannen inte ägde utan bara körde - gick med stora lass och fick göra väldigt mycket arbete, lindrigt sagt.

Hästen var lite besvärlig att sela ut då den sparkade med benen under magen. Den var grinig. Men det fanns ju en orsak.

Så en dag blev hästen riktigt dålig och veterinären kom. Hästen fick arsenik och blev pigg direkt.

Homeopatiskt ges arsenik vid brännande smärta i mage och andra matsmältningsproblem. Tillstånd som försämras av exempelvis kall dryck. Arsenik i lite större doser har getts till både människor och hästar för att öka uthållighet och stärka muskler.

Och vad kan vi då utläsa av detta?

 Jo att hästens arbetssituation kanske var sådan att det var glest mellan hötuggorna och när hästen väl fick vatten så fick den verkligen hinka i sig stora mängder. Den fick ont i magen av den dieten och det griniga humöret och benen som vevade under magen var tecken på att något var fel.

Den äldre mannen berättade att efter medicineringen var det som att vända handen. Hästen var pigg och glad igen. Och han tillade att han hade lite dåligt samvete över hur mycket den hästen fick slita...

Arsenik funkar så bra på häst att det finns upptaget på listan över förbjudna medel för tävlingshästar. Det finns gränsvärden för hur stora mängder arsenik som får förekomma i hästens urin.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)