KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

Hästmatematik - vad lär vi oss av det?

2010-05-17

Ett år har 365 dagar.

En skoperiod är 6-8 veckor.

En skoning tar låt oss säga 2,5 timmar.

 

 HOVSLAGAREN sköter din hästs fötter 22,5 tim/år

Hovslagaren hinner under ett år specialgranska din hästs fötter vid 6 till 9 olika tillfällen. Hovslagaren kollar fötterna totalt ca 22,5 timmarr jämnt fördelat över året.

 

DU VÅRDAR HOVARNA 30-91 tim/år

Du kollar och sopar av din häst varje dag och vi säger att du i snitt kratsar fötter mellan 5 och 15 min per dag (kratsa fötter 2 ggr). Detta innebär att du vid 365 tillfällen fäster blicken i fötterna och totalt under ett år lägger du minst 30 timmar och som mest 91 timmar på att vårda hovarna.

 

HÄSTEN använder fötterna 8760 tim/år

Under ett år använder hästen sina fötter totalt 8760 timmar. En del av den tiden används fötter till att sova på, en viss tid går åt till att stå på fötterna i största allmänhet. Resten av tiden trampar hästen omkring lite som den vill.

 

DU använder hästens fötter 365 tim/år

 Låt säga att du rider i snitt 1 timme per dag sett över hela året. Då använder du hästens fötter 365 timmar per år. Den som rider märker ju också hur hästen rör sig, eller hur?! Och fötterna påverkar ju hästens rörelsemönster, eller hur?!

 

HÄSTEN SKÖTER SJÄLV SINA FÖTTER 22,8 tim/dygn

HÄSTENS FOTARBETE => 8760 timmar/år

ÄGARENS MEDEL HOVVÅRD => - 60 tim/år

ÄGARE ANVÄNDER HÄSTENS FÖTTER => - 365 tim/år

HOVSLAGAREN => - 22,5 tim/år

HÄSTENS FÖTTER UTAN UPPSIKT=> = 8312,5 tim/år

22,8 timmar per dygn har vi ingen koll på hästfötterna.

 

DU kan hålla systematisk koll över 400 tim/år!

SOM HÄSTÄGARE kan du därför under ett helt vanligt år KOLLA HOVEN minst 395 timmar och upp till 456 timmar utan att behöva förändra något i ditt sätt att vara.  I böcker finns att läsa att hovvården ska överlåtas till proffsen Helt förkastligt eftersom fötterna kontrolleras på tok för sällan!

OM VI HAR nästan 400 timmars möjlighet att granska hovarna och hovslagaren bara har tillgång till hästens fötter 22,5 tim på ett år, nog tusan borde vi använda vår tid mer effektivt?!

 

VETERINÄREN får ögonblicksbilden av situationen

Och så plockar vi då in VETERINÄREN som vi ringer då hästen har puls, är varm i fötterna och visar tecken på fång eller nåt. Veterinären har ALDRIG sett hästens fötter och ska då under låt säga 2 timmar försöka förstå vad som hänt. Förstå vad som orsakat ohälsan i hovkapslarna. För att veterinären ska kunna fatta beslut om hur tillståndet ska behandlas så behöver veterinären ett beslutsunderlag som visar upp ett skeende sett över tiden - det räcker ej med ögonblicksbilden.

 

Bara hästägaren kan upptäcka varningstecken i tid!!

Det finns bara en som kan förmedla händelseförloppet - det är hoven och den som sett hovens förändringar sett över tiden, ja det är vi hästägare. Det är vårt ansvar att hålla koll, likväl som vi håller koll på temp, foderstater och träningsresultat.

Och det är inte hovslagare eller veterinär som först upptäcker varningslampan lysa! - Det är vi som kan se faran först! Det räcker inte att nöja sig med att ha en duktig hovslagare som kommer var 6-8 vecka. 

 

Vem kollar under skoperioden?

Inse att hästen använder sina fötter 1340 timmar däremellan! Det kan hända mycket mellan hovslagarens besök. Dessutom har vi hästen i arbete ca 56 timmar av den tiden, på olika underlag och i olika tempon/rörelser.

 

Börja anteckna!!

Det jag vill ha sagt är att det finns massor av förebyggande arbete som vi kan göra själva.  Vi har ju en kalender i stallet där vi antecknar vad vi gjort och då kan vi ju plättlätt föra in en kolumn för anteckningar om fötterna dit vi skriver in tramp, tappskor, värme, barfota perioder, skoningar, sur stråle, blånad i sulan (blåmärke/stengalla), hålvägg, foderbyte, bete, tävling, stenhårt underlag  eller vad tusan som helst. Typ av sko, storlek, vad hovslagaren påpekat, etc.

Dessa anteckningar gör arbetet lättare för hovslagaren och håller kanske vetererinären borta.  Om veterinären behöver komma så finns anteckningarna som en mycket bra infokälla när frågorna hopar sig.

Håll koll under  fliken KOLLA HOVEN så kan du jämföra dina hästfötter med andras.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)