KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

Nobel hade orlovtravare!

2009-10-14

Läser en artikel i Vagnshistoriska sällskapets fina tidskrift Ekipage.

Alfred Nobel är ju aktuell i dessa dagar. Läser att han hade fantastiska vagnar och ett stall med orlovtravare! Det hade jag intet en aning om. Å andra sidan så var det ju med häst som man färdades på den tiden. Och ville man åka fort så var det väl travhäst som gällde.

När han dog 1896 hade 33 miljoner kvar att spendera på nåt vettigt. Förutom detta så hade han 90 bolag och över 350 registrerade patent. Helt sanslöst egentligen och det är ju bra att slantarna som blev över används till nåt lämpligt.

En person som besökte Nobel fick njuta av en åktur bakom de snabba travhästarna skrev så här i brevet hem:

" Vi flögo, ja så tyckte jag, men Nobel förklarade, att vi ej kunna låta hästarna skjuta den fart de ville, det vore för farligt i mörkret, då man ej på längre håll kunna urskilja mötande."

Resan gick med en himla fart och Nobel förklarade för gästen:

- "Nu börgar ni göra er en föreställning om hur dessa hästar kan springa. När det är dager kör jag med dem 3 mil i timmen.

Gästen var mäkta imponerad och det är man ju själv med tanke på att det inte var någon sulky som de drog efter sig. Gästen fortsatte:

"Jag är viss om att detta är sant. Ty jag såg att detta var en lek för hästarna att skjuta den fart de gjorde."

Nobels vagn var en s k phaenton och framför den två välstammade orlovtravare anspända i tandem. Vagnen hade Nobel hottat upp rejält och designat med den tidens absolut bästa nya grejor -  den var ljudlös och hade elektrisk belysning i stänkskärmarna!

Tänk på att Edison fick patent på elektrisk belysning 1879. Några år senare lyste första lampan på Manhattan. Och samtidigt fick Ludvig Nobel koltrådslyse i hemmet i St Petersburg. Och därefter satte Alfred Nobel alltså lyset på sin vagn! High tech så det bara visslar om det! 

Vem av hästarna Nobel valde att ha längst fram vet inte jag men hästarna hette:

DOROGOJ - betyder Min kära/Min dyre

SORVANETS - betyder Bråkstake/rackare/filur

Så, när det är dags för Nobelpris utdelningen så inse att det var dessa två kusar som såg till att Nobels testamente blev som det blev. Snacka om racerbil!

Det är inte illa att köra tandem med två hästar framför en fyrhjulig vagn med suflett, två gubbar i baksätet och en tredje sittandes högt upp på kuskbocken. Och när han höll tvåminuterstempo hann han 3 mil på en timme! Hur fort gick det när han skulle till grannen? Eller hur många timmar körde han när han skulle riktigt långt?

Pallar våra hästar för tremilaturer - jo. Men inte vet jag om de skulle vara så muntra efter 30 bakvarv i 2 minuterstempo.. Hur långt hinner du på en timme när du kör efter vägen hemma? Hinner du från Bodentravet till Fritz Olssonhuset i Luleå? Det skulle Nobel ha fixat, plättlätt!

Finns det inga orlovtravare kvar längre?...

Torg, Mynttorg, Hötorget, Limit, Zolimit, Ruljans - vars tog resten vägen?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)