KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om HÄSTEN

Hästar är ett fantastiskt ämnesområde. Det finns liksom ingen hejd på vad kan man lära sig om hästar, inte heller allt man kan studera kring hästen som biologisk varelse.

Här kommer allt från hovar, foderstater, skador, hantering av hästar inför slakt, pulsfrekvenser, embryotransfer osv. Allt mellan himmel och jord som inom forskningsvärlden leder till att nåt med hästhår på är involverat.

Fång, fetma och ämnesomsättning - hästarnas kärlssjukdomar syns i svaga punkten hoven

2010-09-19

Har din häst fång?

Då skulle det säkert vara intressant för dig att ta del av Equine Metabolic Syndrome  som handlar om kombinationen av fetma, hur hästen producerar insulin och sjukdomen fång.

Fetma på häst är vanligast bland ponnies men även vanliga hästar kan bli rejält feta med normal insulinproduktion.

Ju mer okänslig hästen blir för insulin desto mer insulin produceras vilket gör att hästen som ämnesomsättningssystem blir felbelastat,  vilket kan leda till typ II diabetes.

Detta ämnesomsättningsfel  - om det gällde människor - skapar obalans som ger exempelvis andningsuppehåll under sömn, fettlever, högt blodtryck, typ II diabetes, cystor på äggstockar.

Termen metabolic syndrome - när det gäller människor - refererar till hjärtkärlssjukdomer med hjärtat som målorgan. På häst blir istället fötterna målet - där finns det massor av kärlsystem eftersom det är platsen där blodtransporten ut i kroppens ändstation vänder och går tillbaka via det som händer och sker inne i alla små kärl inne i foten då den är under belastning.

Fritt översatt  ur källa: Insulin Restistance and the Equine Metabolic Syndrome - Dr Catherine McGowan, Univerity of Liverpool, UK

Och vad lär vi oss av det?!

Jo, det samma som gäller för oss folk:

1. Se till att ha friska föräldrar som ej har ärftliga kärlssjukdomar...

2. Käka nyttig mat som håller dig slank

3. Ta väl hand om din mage som ju är näringens hav.

4. käka inte skit som beckar igen kroppen

5. svettas ut slagg och skit genom att röra dig dagligen

6 ät mat som innehåller antioxidanter.

 

Och för hästen gäller att den får mat efter arbetsinsats, att foderstaten är balanserad, att den slipper "snabbmat" och att den får jobba ihop till kraftfodret. Att fötter och hagar sköts så närmiljön funkar i den svaga punkten - hoven. Och att man är extra observant på just fötternas hälsotillstånd så att infektioner undviks som på sikt underminerar hovens strukturer.

Kolla hoven NU! Läs mer där.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)