KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Bytesdjuret hästen smärtreagerar istället för att säga aj - VIKTIG KUNSKAP!

 

2012-12-19

Vi brukar oftast snacka om att hästen är ett FLYKTDJUR och hur det inverkar på hästens beteende. Det är ju förvisso en viktig insikt men ännu viktigare är det att ha i åtanke att hästen är ett BYTESDJUR också!

Vad spelar det för roll att hästen är ett BYTESDJUR?

Det är bland de viktigaste kunskaperna man behöver vid all hantering av häst. Om vi orsakar hästen smärta så visar den inte upp att det tar ont. Det ligger i hästens natur att förbli tyst hur ont det än gör. Varför?! Det är en överlevnadsstrategi. Den är tyst för att inte röja en svaghet - byten som skriker påkallar rovdjurets uppmärksamhet. Genom att uthärda smärta utan ett ljud kan hästen undvika rovdjurets blickar.

Grisar är också bytesdjur men kan knappast lita på att springa ifrån rovdjuret. De skriker för ingenting - kanske för att varna andra eller spräcka trumhinnorna på den som försöker ta dom, inte vet jag.

Det jag vet är att hästen har skydd i flocken, ju snabbare och sundaren den är desto bättre chans att ta sig undan OCH om det råkar ta ont så biter den ihop  under tystnad av rent taktiska skäl. 

Hur påverkar hästens tysta överlevnadsinstinkt oss?

Tyvärr så innebär det att vi kan vara bryska och hårdhänta och tro att det vi gör ej smärtar hästen. Vi kan sätta sporrar med tryck mot revben, rycka i tygeln och ha utrustning som ligger så illa så klockorna stannar eller musklerna domnar bort. Hästen säger inget. Den "beter sig illa" istället.

Hästar SMÄRTREAGERAR istället för att skrika aj. När det tar ont agerar de på speciella sätt som det är viktigt att ha kännedom om för att kunna bedöma om det man gör med hästen upplevs som smärtsamt av den:

 - FRUKTAN - blir ängslig, oförutsägbar, het, nervös, spänd, får panik

- VILL FLY - svår att få stopp på eller stanna av, rusar genom hinder, rusar mot bettet

- BRÅKAR - sur, arg, backar, bockar, försöker bestämma, argumenterar och går emot

- BLIR BLOCKERAD - går ej framåt, bunden till flocken, vill ej lämna gården, vägrar hoppa, vill ej rygga, parkerar, beter sig som en åsna

Smärta kan även orsaka fysiska besvär från ex magen.

Så, när man stoppar in bettet i munnen  så kommer det att ta ont på ett eller annat vis. Det är bara så. Om inte annat så triggar bettet igång matsmältningen när vi skulle vilja få fart på muskler, skelett och syretillförsel. Det uppstår en stressande förvirring inne i hästens kropp som stressar hästen fast på annat vis. Ex känslan av att inte få åt sig nog med luft, "nervösskita" etc.

Så, när du sätter på huvudlaget - slå en liten tanke på bettet som försvinner in i det tysta bytesdjurets mun. Du ser inte bettet MEN du har järnkoll på hästens beteende som kan avslöja exakt när bettet tar ont.

Så, har man en häst som är het som en spis, tittig som tusan och ibland får totalt hjärnsläpp och inte fattar ett skit - tänk på att det är det stumma bytesdjuret som smärtreagerar på något. För "han är ju alltid så snäll i stallet"... eller hur?!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
Mata in koden inbäddad i bilden