KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Ridhäst som behöver vila munnen?

2016-03-21

Konceptet bakom HHBB-huvudlag kan naturligtvis också användas på ridhästar som behöver vila munnen.

 

 Fritiof Piraten, bild från Susanne Richter, foto ALN

Bild från Susanne Richter, foto ALN - Fritiof Piraten med HHBB-huvudlag, Kusk Kajsa Frick, 2011. Tömtryck fördelat mellan BitByPass-rem och cross-underrem.

 

KÖRNING

Kuskar fäster tömmen till cross-underremmen OCH BitByPass-remmen. När tömtrycket ska fördelas mellan huvudlagets remmar och bettet justeras längden på BitByPass- respektive cross-underremmarna. 

Oftas börjar kuskar med att ha mesta tömtrycket riktat mot bettet så det för hästen påminner om traditionell körning med bett. Därefter förlängs BitByPass-remmen så att mindre del av tömtagen når munnen. Vissa väljer att träna hästarna helt bettlöst.

 

RIDNING med BitByPass

Ryttaren kan göra som kusken - använda BitByPass och en tygel. Justera hur  tygeltrycket ska fördelas - ställa in BitByPass innan ridturen

 

RIDNING med dubbla tyglar

De flesta ryttarna som använder HHBB-huvudlag väljer att rida med dubbla tyglar så att de under ridningen kan justera var de vill att tygeltrycket ska hamna. Då används alltså ingen BitByPass rem utan ena tygeln fästs i cross-underremmen och den andra tygeln i bettringen. Erfarenheten är att ryttare ganska snart låter tygeln till bettet hänga och väljer att rida "bettlöst" även om bettet för ögonblicket ligger  passivt i munnen.

HHBB-huvudlag med dubbla tyglar fungerar även fint på montéhästar.

 

HHBB-konceptet passar för ridhästar också!

HHBB-konceptet tillför ytterligare en dimension för hästen eftersom bettet alltid följer huvudets rörelser. Ett kraftigt tygeltag i ena tygeln leder inte till att bettet glider i sidled i munnen. Ett sådant tygeltag med HHBB-huvudlaget gör att hela huvudet följer med vilket ger en helt annan upplevelse för hästar som tidigare uppvisat smärtreaktioner vid kraftiga sidoförflyttningar och tvära svängar.

https://www.youtube.com/watch?v=OOSFyokB8ug

 

BETTLÖS ridning med HHBB-huvudlag - GRÅ HÄSTEN
Ridning endast iförd HALSREM - GRÅ HÄSTEN
Ridning med bett på HÖÖKS huvudlag - BRUNA HÄSTEN
  - Kontakt med ryttaren kan förmedlas.

 

Behöver ridhästen vila munnen?

Du har möjlighet att hyra ett HHBB-huvudlag - 350 kr/månad,  frakt tilllkommer. En tydlig manual följer med.

Om du därefter vill köpa ett huvudlag så skickar du tillbaka provhuvudlaget och manual och får hyran avdragen på priset - och får ett nytt huvudlag inkl manual skickad till dig.

 

För mer information

kontaka mig - KERSTIN KEMLÉN - via mail kerstin.kemlen@telia.com

eller ring +46 70 2543261

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
Mata in koden inbäddad i bilden