KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Fler än var fjärde stortränare har HHBB-huvudlag!

2016-04-13

Trenden är tydlig. 

Allt fler av proffstränarna som tillhör det absoluta toppskiktet - 15 bästa listan 2015 - har HHBB-huvudlag till hands i selkammaren.

Å andra sidan så var det ett flertal proffs på väg uppåt som inhandlade HHBB-huvudlag direkt när huvudlaget lanserades 2011 - exempelvis Bodentränarna Hanna Olofsson och Roger Nilsson. Roger Nilsson var bland de första som vann löp med häst utrustad med HHBB-huvudlaget då det var tillåtet i löp.

Så idag får jag uppdatera listan och samtidigt ställa frågan: Varför blir det så här?

 

Mer än 25 % av de 15 mest framgångsrika proffstränarna i Sverige 2015,  har nu HHBB-huvudlag.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
Mata in koden inbäddad i bilden