KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Så kan du skydda travhästens mun och svalg

2016-02-16

Gapande hästar är ett större problem för hästens hälsa än för dig!

bett  och checkpinne utan kindstropp

Oavsett vilken hästbransch man befinner sig i så ser man arbetande hästar som gapar, gnisslar tänder, tuggar så saliv stänker etc.  Vi konstaterar det och försöker komma på fiffiga lösningar för att bli av med beteendet - diverse nosremmar, spärrgrimmor och allt vad det nu kan vara. Tyvärr så är vi mer fokuserade på att få igen hästmunnen än på att reda ut grundorsaken till varför hästar över huvudtaget gapar när vi rider och kör.

 

Bara betslade hästar gapar under arbete

Minsta gemensamma nämnaren för hästar som gapar under arbete är att de har bett i munnen. Hästar utan bett öppnar aldrig munnen under arbete!

Nästa gång du ser hästar som bränner av i full fart i hagen - studera läppar och näsborrar! Deras läppar är slutna och näsborrarna vidöppna och det är så hästar syresätter sig - de är uteslutande näsandare. All syreförsörjning går via näshålan - så är hästen konstruerad.

 

Tro inte på allt ni hör...

Samtalade med en proffstränare som förklarade för mig att hästar som lät ur halsen var sådana som under sista varvet började bli trötta i ländryggens muskulatur och därför började andas med munnen och då låter det.  Han trodde inte alls att hästen bara andas med näsan - han hade ju "hört den andas med munnen". En helt felaktig och ur hästens perspektiv rent farlig analys.

 

Näsandare i full frihet

Titta noga på den här hästens huvud! Den har sprungit i lössnön i hagen en stund och var svettig under täcket  redan innan kortet togs. Ställer sig här på bakbenen som en avslutande styrkedemonstration. Hon andas med vidgade  näsborrar och helt slutna läppar. En huvudprofil som visar en näsandare.

 

 

kolla mun och läppar

 

En häst som arbetar behöver ha tillgång till sina luftvägar. När vi använder bett begränsar vi syresättningen vare sig vi vill det eller inte. Det finns en mängd problem som uppstår när den betslade arbetande hästen försöker andas.  När bettet hamnar i munnen är inget längre normalt. Kroppen skriker efter syre men munhålan har fått stimuli som säger att det är mat på väg - stäng ut luftvägen och öppna vägen till matstrupen. En fysiologisk förvirring uppstår i hästens kropp.

 

Bett handikappar hästen

Det är viktigt att vi som ställer krav på hästens prestationer  verkligen förstår detta faktum. I den här bloggen avgränsar jag mig till blott en del av bettproblematiken - men ett mycket allvarligt problem för hästen.

 

BETT BRYTER LÄPPARNAS FÖRSEGLING

Bettet gör att läpparnas försegling bryts och luft kommer in i munhålan vid sidan om bettet. I munhålan ska det absolut inte finnas luft när hästen utför fysiskt arbete.

  •  OM den betslade hästen gapar eller gnisslar tänder med uppdragna läppar så kommer luft in i munhålan.
  • OM hästen har munnen öppen när den ligger bakom startbilen kommer motvinden att virvla in i bakre delen av svalget, skapa rörelse i slemhinnor och utöva tryck uppåt på mjuka gommen.
  • OM du dessutom använder checkpinne kommer det in ännu mera luft.
  • OM du använder lekkedja (som jag själv använt på starthäst innan jag fattade bättre) kommer den att stimulera tuggande rörelser som släpper in ännu mera luft samtidigt som salivproduktionen ökar
  • OM hästen pullar ett helt lopp (p g a stress/smärta) så tvingas hästen ta emot fartvinden med svalget vilket kroppen inte är designad att göra.
  • OM det är svinkallt ute kommer den kalla fartvinden att kyla ner munhåla och svalg. Regelverket pratar om att hästar har långa luftvägar vilket ska vara ett motiv för att de klarar av att tävla i stark kyla. Tyvärr tar inte regelverket hänsyn till  att hästen har bett i munnen och att detta gör att den kalla vinden får tillgång till munhåla och svalg.
  • Sett över tiden kommer därför bettanvändning leda till att problem uppstå i munhåla och svalg och att syresättningen begränsas.
  • OM bettet tas bort kan hästen sluta läpparna och åter andas utan begränsning. Reglementet ställer krav på bett under tävling så förebyggande arbete måste ske under träning.

 

FÖREBYGG uppkomsten av bettrelaterade problem

i mun och svalg genom att alltid låta hästen vila munnen mellan loppen.Använd HHBB-huvudlag - först med bett och sedan helt utan bett!! Ett hjälpmedel som borde finnas i alla stall.

 

GÖR SOM PROFFSEN -

Finns i selkammaren hos  20 % av Sveriges 15 mest framgångsrika proffstränare 2015

Använd HHBB-huvudlag i förebyggande syfte!

 

Beställ via mig: kerstin.kemlen@telia.com

Pris 2340 inkl moms - fri frakt under 2016

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden