KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Från en idé till färdig produkt

2012-12-13

Vet inte hur många gånger jag velat ha något till hästarna men inte hittat det på shopen. Allt från täcken som jag velat ha formskurna på ett speciellt sätt till skor som har en storlek 2,6 - inte tvåor eller treor utan precis 2,6... Och inte hittar jag det jag ville ha. Och då får man kompromissa.

Nå, så ger universum mig en häst som naturen skapat med käkleder som inte är av denna dagen. Ena dagen knäpper det i dom, andra dagen gapar han som en jättekrokodil. Först fattar jag inte ens problemet för hästen. Men sen började jag lägga ihop små detaljer. Å så gick det efter några år (!!!!) upp ett ljus för mig:

OM man är häst och har en överrörlig underkäke OCH ett bett belastas av att nån drar i tömmen .... tja då är det läge att som häst ha järnkoll på hur bettet beter sig i munnen så inte underkäke och käkleder belastas så de hamnar på trekvarten.

OCH jag testar olika bett, försöker vara klok i handen och kusken Lotta är försiktig som bara den. Men jag ser ju att hästen är helfokuserad på bett och mun och blir störd vid sidoförflyttning, uppullning etc. 

Att vara med vid utvecklingen av en ny produkt som passar ens egna önskemål är i sig en kul resa. Att utveckla med utgångspunkt i veterinärmedicinsk forskning kring prestationshästar och bett är ännu mera skoj för jag har tvingats lära mig så mycket.

Det som däremot inte är lika muntert är att den kunskapen inte är allmänt känd. Jag har hållit på med häst i 40 år och ingen har någonsin förklarat vad som rent fysiskt och beteendemässigt  ställer till det för hästen - förutom att magkänslan hos en själv säger att betten aldrig passar. Hästtandläkares statistik visar att nåt blir fel på hästar som är betslade. Nu VET JAG vad som är fel och hur det kommer sig. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden