KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Veterinär presenterar HHBB-huvudlag vid föredrag för kollegor - ämne munhälsa!

2013-02-18

Fick telefonsamtal från en veterinär som specialstuderat munhälsa  hos travhästar. Hon skulle hålla föredrag i ämnet för sina veterinärkollegor och undrade om jag hade bruksanvisning och informationsmaterial om HHBB-huvudlaget. Hon ville visa olika bettlösa alternativ.

Hennes studier var ännu inte vetenskapligt publicerade och därför ej offentliga. Frågan man kan ställa sig är om vi människor är beredda att acceptera munskador hos tävlingshästar? Bett ställer till elände i hästarnas munnar - hur mycket elände är acceptabelt utan att det bryter mot djurskydd? Finns det gränser?! Hur mäta?

Jag kommenterade en häst som vann på V86 på Solvalla - hästen blödde i munnen efter loppet utan att detta kommenterades i resultatlistan. Skrev några rader på Facebook och fick svaret att hästen bitit sig i tungan och det var inget problem för hästen och om jag tyckte det var så hemsk så behövde jag inte ju inte titta. En veterinär kommenterade den repliken med: Blir det bättre för hästarna då?

Och kanske det är i hästmunnen som värdegrund och djurskydd möts. Ska sporten acceptera skador i munnen på våra travhästar som ett resultat av vårt sätt att hantera töm och vår körstil?! Sporten kommer att få ta ställning och domare som alltid i sådana diskussioner är allmänheten. Om allmänheten priotesterar så kommer detta förr eller senare leda till opinionsbildning som påverkar regler, lagar och förordningar som kringgärdar tävlingsverksamhet med djur. 

DÄRFÖR skickar jag mitt material om HHBB-huvudlaget till den forskande veterinären som VET hur munhälsan hos travhästar ser ut i dag. Vi lär märka när den undersökningen blir offentlig! MIna läppar är förseglade till dess!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden