KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Lär dig lyssna på hästfeedback - läs kundens feedback

2016-06-29

 

 hästfeedback på utrustning

HHBB-huvudlaget lär dig hur hästen feedbackar utrustning

Detta kom från en kund som testat HHBB-huvudlaget första gången:

 

"Efter att jag provat det så säger jag bara -WOW!!!

Det var lite knepigt att ställa in för min häst har en bred panna och kraftiga ganacher. Smalnar av rejält ned mot mulen.

Fick "padda"upp käkremmen för spännet hamnade precis på benkanten.

Tar lite foton imorgon.

Men hästen kändes tillfreds !

JAG är imponerad!"

 

Mottot är LÄS FÖRST - KÖR/RID SEN.

Bruksanvisningen och informationensom följer med HHBB-huvudlaget är både tydlig och omfattande.  Denna kund har koll på detaljerna vilket är en mycket bra början.

När du läst bruksanvisningen kommmer du att öka din uppmärksamhet och lägga märke till små utrustningsdetaljer som kan påverka hästen negativt - oavsett vilken utrustning eller vilket huvudlag du använder.

Du får även en ökad uppmärksamhet på hur hästen feedbackar dina tygel/tömtag. Genom att byta perspektiv får man en ökad förståelse för att det faktiskt kan finnas problem inbyggda i  utrustningsutformningen. Designdetaljer kan störa ut hästen fokus på människan under arbete - vare sig hästen eller den som håller på med hästen är problemet. Det kan faktiskt vara så att både du och hästen gör allt rätt men orsaken till att det blir fel går att finna i själva utrustningen.

 

TIPS!

Om hästen inte fattar eller gormar och tjafsar när du rider/kör - och innan du "tillrättavisar" hästen - kolla alltid utrustningen först! En häst som är "bråkig" kan vara mitt uppe i att försöka lösa ett utrustningsproblem som vi runt hästen inte ens upptäckt än.

 

Ett spänne som hamnar mot oskyddad benkam  - som kunden ovan identifierat  - kan skapa punkttryck på nervrikt område vilket kan leda till oförklarliga huvudrörelser som inte har med vare sig töm/tygelhantering och ej heller har med bettryck att göra.

Trånga pannband och hårt dragna nosremmar besvärar också hästen även då ryttare/kusk släppt tömmarna.

 

TIPS!

Jag håller kurser där jag lär ut hur man via hästens beteende kan härleda utrustningsproblem innan utrustningen skapat så stora bekymmer hos hästen att det resulterat i oförutsägbart och därmed farligt smärtbeteende. Välkommmen att höra av dig!

 

Ett första steg mot att eliminera utrustningsrelaterade bekymmer för hästen är att sätta i system att ge akt på de små grejorna - börja så här:

TIPS!

För att minimera störande huvudrörelser och avvikande beteende hos hästen - kolla så att utrustningen inte orsakar onödiga kläm eller tryckpunkter. Lägg märke till oförutsägbara reaktioner hos hästen - ställ frågan - Vad stör dig?

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden