KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Hästen biter tag i bettet och sticker!

2016-02-14

HÄSTEN BITER TAG I BETTET!
 
Hästar som mitt i allt greppar tag i bettet kallas för "grabbers" (engelska) och deras tandstatus avslöjar om de brukar göra det, om det är ett nytt beteende eller om hästen gjort så under en längre tid. 
 
 
Hästar grabbar tag i bettet i rent självförsvar då handrörelserna hos den som rider/kör gör att bettets rörelser tar ont i munnen på hästen.Genom att bita tag stoppar hästen bettets framfart i munhålan vilket på sikt leder till att tänderna förvisso skadas men utifrån hästens perspektiv blir bettet lättare att hantera.
 
 
 Grabber under körning, illustration av Ulf Abrahamsson
 
 
"Grabbers" är svårstyrda, kan vara besvärliga att köra vilket kan leda till olyckstillbud. Ofta är samma häst jättetrevlig att hantera i stallet. Grabbers "dummar sig" inte och är inte "stenhårda i munnen". De smärtreagerar. Ulf Abrahamssons illustration ovan visar frustrationen hos den som  håller i tömmen på en häst som bitit tag i bettet -
 
"Som att dra mot en vägg!
Det spelar ingen roll vad man göra, inget händer!"
 
 
grabber med vargtand kvar, illustration Ulf Abrahamsson
 
 
 
Illustrationen (av Ulf Abrahamsson) visar en grabber som har vargtanden kvar och om bettet tar i den tar det ont. En grabber får bettet att ligga stilla i munnen. Hästar som alltid biter tag på samma sida har tandskadan där. Andra tar tag i bettet där de kommer åt vilket ger skador på båda sidor.
 
Bett med parerstång - som bilden ovan - begränsar förvisso bettets rörelser i sidled inne i munhålan MEN ökar underkäkens rörelser i sidled. När ett kraftigt tömtag i sidled görs - som när hästen ryggar undan för något och du håller emot, kraftig nertagning av felande häst som tas ut ur fältet med "full högerratt" - trycker parerstången mot underkäken som förs i sidled, hur mycket sidorörelse som underkäken utsätts för beror på nosrem, spärrgrimma etc. Oavsett utrustning som kombineras med bett med parerstång, så kommer smärta att uppstå
  • endera på underkäkens leder till följd av utifrån styrda rörelser som inte tillhör hästens naturliga rörelsemönster för underkäke (beta, plocka upp och finfördela foder ) ELLER
  • punkttryck från parerstången mot hud och underliggande vänader på  käkbenet. Svänger du höger - tar ut hästen ur fältet - uppstår punkttryck från parerstången på vänster sida av käkbenet. Parerstången och bettet ligger an på ett område som har rik nervförsörjning och därför är känsligt för beröring.
 
TIPS!
  • OM din häst är en grabber - lätta på handen och ge eftergift och undvik kraftiga tömtag som drar bettet i sidled inne i munnen.
  • OM hästen grabbar tag - backa bakåt i tanken och försök dra dig till minnes exakt vad du gjorde med handen i ögonblicket innan. Lär dig hästen vad just din häst smärtreagerar på och undvik dessa rörelser.
  • KOM IIHÅG att när du satt på huvudlaget försvinner bettet - du kan inte se hur hästen feedbackar dina tömtag, ej heller vad hästen gör men munnen. Om du kör ilag - be denne kolla om bettet ligger rakt i munnen, vad hästen gör etc.  Sen byter ni plats och du feedbackar den andres häst.
 
HHBB-huvudlaget är utformat så att bettet ligger stilla i munnen när huvudlaget används med bett. När du svänger följer bettet huvudets rörelser. Har du en "grabber"? - Låta den VILA MUNNEN med ett HHBB-huvudlag.
 
 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden