KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Hade hästarna det bättre i munnen förr?

2013-01-09

Ur förordet till hästtandläkare Torbjörn Lundströms bok

HÄSTENS TUGGSYSTEM, 2004:

 

"Kunskapen om hästens tuggsystem är delvis bortglömd sedan mellankrigstiden då hästens betydelse alltmer ersattes av maskiner. I 1930-talets Europa fanns mer än 10 miljoner hästar , och i Tyskland fanns en hel stab av männiksor som arbetade med hästars tänder och tandsjukdomar. Tyvärr har den här kunskapen delvis gått förlorad, och därför måste vi idag på 2000-talet åter igen uppfinna hjulet.

 

Idag är hästsporten en av de största folkidrotterna i Sverige. Den omfattar verksamheter på alla nivåer, från nybörjare till avancerad träning och tävling. I dessa sammanhang är det viktigt att inse att man genom att placera ett främmande föremål (betsel) i munnen på hästen, påverkas de normalfysiologiska funktionerna.

 

Alla former av bettrelaterade användbarhetsproblem påverkar hästens normala tuggfunktion. Omvänt gäller även att till exempel olika bettfel påverkar hästens förutsättningar att fungera vid ridning eller körning."

 

Så sant så sant.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden