KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Bettet satt ju bak och fram, sa Roger Nilsson

2016-03-11

här vare många grejor 

Proffstränare Roger Nilsson berättar om en uppsittning han hade. Det var en nordsvensk - utrustad med sk Järvsöfaksbett - som kändes lite konstig i värmningen vilket gjorde Roger misstänksam så han kollade huvudlaget igen och upptäckte att tränaren hade satt bettet bak och fram.

- Men så här kan du ju inte ha det! sa Roger till tränaren.

Med det här i bakhuvudet glider tankarna över till HHBB-huvudlagets liv och leverne inom travsporten. Huvudlaget utvecklades av mig och professor emeritus Robert Cook, USA och testades på mina travhästar under perioden 2009-2011 och 2011 började det tillverkas i USA av Bitless Bridle Inc och säljas av mig. Huvudlagets design vilade alltså på vetenskaplig grund -  Cooks banbrytande forskning om bettets negativa effekter på hästens beteende och kropp - och huvudlaget såldes därför med tillhörande lärande manual som tydliggjorde bettproblemens konsekvenser för en tävlande travhäst.

-Pionjärarbete sa dåvarande chefsveterinär Peter Forssberg till mig i samband med att han fick HHBB-huvudlag och manual presenterad för sig och konstaterade att huvudlaget uppfyllde utrustningsreglementets säkerhetskrav.

- Passar många och då gynnas hästen, sa Ulf Hedenström, Wången, som även säger att de demostrerar HHBB-huvudlaget för blivande tränare. Och att Wången är "Bästa skyltfönstret"  för huvudlaget

HHBB-huvudlaget  mottogs positivt av de som hade hästar med bettproblem och ordinerades och rekommenderas av veterinärer och hästtandläkare. Är sålt till veterinärer och hästtandläkare i Sverige, Finland, Norge och Belgien.

Svensk travsport förbjöd HHBB-huvudlag i lopp i slutet av 2012 med motiveringen att det var svårt att tillpassa. Det är ju svårt att få bett att passa, det vet ju alla, men inte förbjuder ST användningen av bett för det. Det är ju upp till tränaren att prova utrustningen och kolla att det funkar. Funkar inte grejor i träning så använder man ju inte dom i löp!  Tränare är ju inte dum i huvudet!

Järvsöfaksbettets vara eller inte vara i svensk travsport har inte påverkats av att nån slarvig/korkad tränare satt bettet bak och fram. Tränare som släppt ut hästar i löp utan att ha spänt spännet i tömmarna leder inte till att tömmar blir förbjudna. Det är ju tränaren som borde få sig runt pipen. Fullt tränaransvar gäller redan!

Så frågan som många ställer, även jag och Robert Cook, är varför HHBB- huvudlaget kastades ut av Svensk Travsport fastän de själva sa att det främjar munhälsa?

  • Litar ni inte på era licensierade tränare?
  • Eller utgår ni från att tränare är för korkade?
  • Eller är det catch-drivers som ni oroar er för?

/K

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
Mata in koden inbäddad i bilden