KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Gott Nytt År - gör som mayafolket - börja en ny bettlös tideräkning!

2012-12-31

Vi lär ha haft bett i mun på hästar i över 5000 år. Och det här med bettlöst cross under är ju inget revolutionerande egentligen. Vad sägs om denna tillbakablick?!

Det finns gamla grekiska lerkrukor med bilder på packåsnor med cross under bettlösa träns.... vi pratar flera hundra år  före Kristus nu! Det finns dryckeskärl som är 1000 år äldre (!!) och som föreställer en mulas huvud, utrustad med ett cross under bettlöst huvudlag....

Kanske det är dags att göra som maya-folket - starta upp en ny kalender och lägga allt det gamla ( och korkade?!) till handlingarna...

Jag har använt bett i ett helt hästliv. Haft problem med bett som inte passat och dessutom med den egna handen gjort livet surt för en och annan häst. Men det är aldrig för sent att ändra sig. Så i min nya tideräkning är mina hästar befriade från bett!

Och nya tider är i antågande - inte bara i mitt lilla stall:

I början av februari kommer en belgisk veterinär hit för att lära sig konceptet för Harness Horse BitlessBridle. Avsikten är att börja träna sina travhästar bettlöst för att spara munnarna. Från Belgien kommer också en travtränare som är lite mera konservativ men ändå nyfiken på hur hästar kan smärtreagera. Tränaren har en av veterinärens hästar i träning... blir intressant att lyssna på deras diskussioner eftersom veterinären helst ser bettlös träning.

Så, mayafolket - och jag - har vänt sista bladet i gamla kalendern. Nu har vi en ny som lovar en bättre värld. Gott nytt år! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
Mata in koden inbäddad i bilden