KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Varför gapar hästen?

2012-12-15

Hästar gapar när vi tar i dom ibland. De gapar när de har speciella bett.  Och då brukar vi dra igen nosremmen.

Ulf Abrahamsson, Boden, en mycket god vän till mig men ett livs erfarenhet av hästar, har försökt illustrera det jag vill ha sagt med den här bloggen:

Hästars munhåla ser olika ut. Bett som passar en häst behöver inte passa en annan. Vissa hästar har en "platt gom" - i den munnen kan vissa bett ställa till med problem.

Bilden visar en häst med en platt gom. Hästen är utrustad med ett två delat bett som viker ihop sig när vi tar tag i tygel/töm. Formen på bettet ändras då och blir som ett uppånervänt V vars vassa del trycker mot gommen.  Det tar naturligtvis ont och hästen försöker gapa för att ge mera utrymme för bettet och skydda sin gom mot bettryck.

TIPS! ta lös bettet från huvudlaget och vik ihop det så att det motsvarar hur bettet ser ut när det är i munnen och hästen är på tygeln. Mät hur "högt" bettet blir.

TIPS! Kolla med dina fingrar hur stort avståndet är mellan lanens kant och gommen på din häst när munnen är stängd.

Jämför måtten.

OM din häst gapar och joxar med skallen så kanske det finns en förklaring. Och KANSKE DET ÄR SÅ att dra åt nosremmen eller sätta på springrem eller martingal inte löser grundproblemet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden