KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Pulla upp i spets - testa själv

 

 

 

 

2016-01-11

Ibland är det lättare att förstå ett problem om man upplevt det själv först. Vi kan förvisso både andas via näsa och mun vilket inte hästen kan. Testa den här övningen:

DEL A

- Sätt en bordskniv som ett bett i munnen.

- Lägg märke till vad tungan gör utan att du bestämt det (ej viljestyrt)

- Böj in hakan och andas med djupa snabba andetag. Lägg märke till känslan i svalget.

- Den ambitiöse testaren springer en vända i köket utan att räta upp huvudhållningen eller flytta bordskniven. Lägg märke till hur du använder synen.

 

DEL B

- För fram tungan under kniven fram mot framtändernas insida. Håll kniven på sin plats och böj in hakan. Dra snabba djupa andetag igen. Lägg märke till känslan i svalget och vad tungan gör.

- Den ambitiöse testaren springer en vända i köket utan att räta upp huvudet, ändra tungans position eller flytta bordskniven. Lägg märke till hur du använder synen.

 

FRÅGA TILL DIG SJÄLV:

Hur kändes det andas snabbt med bett och denna huvudhållning? (A)

Hur känns det att andas snabbt med tungband, bett och denna huvudhållning? (B)

 

 

Antal kommentarer: 1

2018-03-15 02:13:09 - V86 Tips Fantast Nils, info@travtips.info, travtips.info

Det här var kanske det bästa som jag någonsin har läst om travhästar! Tack så mycket för en fantastisk blogg!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande: