I maj 2003 föddes första klonade mulan, stöttad med riskkapital från mulornas tävlingscirkus. Forskare vid University of Idaho, startade kloningsprojektet 1998, efter klonade fåret Dolly. Att resultatet blev en klonade mula och inte en häst, berodde på största finansiärens önskemål. Denne var president för Mule Racing Association och ville nyttja tävlingschampion, mulan Taz, unika egenskaper. Och forskaren Gordon Woods säger:
- En person kan, genom att nyttja denna process, få sin egen häst klonad idag.
Och mycket riktigt, på sensommaren fick Woods rätt. Italienska forskare tillkännagav att de lyckats klona en häst och nu sökte de sig mot hästsportens pengar. Kopierade tävlingshästar, oavsett sportgren, har ett högt kommersiellt värde.
Jag har besökt ett av världens största stuterier för embryotransfer. Det var på Nya Zeeland och där stod surrogatmärrar på led, vars uppgift var att bära fram ett tävlande stos avkomma. Fölmärrarna, av travarras, var speciellt utvalda för sin lugn och klokhet. De fick bära fram föl åt såväl ridhästar, galoppörer som travare/passgångare.
I Sverige får inte avkommor som tillkommit via embryotransfer registreras men i Finland går det bra.
En juridisk process pågår i USA där två "likadana" föl fötts samma år av surrogatmärrar och ägaren ville registrera dem som tvillingar men fick nej. Vände sig därför till Finland men fick nej även där. Vad ska ske med framtidens klonade oregistrerade tävlingshästar?
Forskning är bra också! Hästar kan få wiplash-skador hävdar en amerikansk veterinär. Precis på samma vis som oss. Främre del av nacke och hals kan skadas om hästen sitter fast och kastar sig baklänges. Bakre del av hals mot manken ligger i farozonen om hästen går omkull.
Veterinären Robert M Miller som sedan över 30 år tillbaka har en veterinärklinik i Kalifornien, vill att vi hästägare ska vara observanta om hästen råkat ut för situationer som lett till trauma i nacke och hals. Om din häst fastnat med huvudet eller fått ett knyck i hals och nacke så håll då ett öga på hur den rör sig i frampartiet.
Enligt Miller är det inte alls ovanligt att orsaken till hälta i frampartiet har sitt ursprung i nacken. Se om den blivit nackstel, studera hur den rör huvud och hals uppåt och neråt och i sidled. Eftersom nacke och hals fungerar som hävstång för bog och framben rörelse så kan rörelsestörningar synas även där. Miller ger tipset:
Om hästen visar hälta i ett framben och inget är funnet från bogen och neråt så bör blicken vändas upp mot nacke och hals.
Och det är då många av oss sökt hjälp hos massör eller kiropraktor.
För kontroll av rörlighet så vill jag, å hästarnas vägnar, framföra önskemålet om att dagligen, via morotstricket, få visa huvud och hals.
- Sträcka sig efter morötter handlar inte om snikenhet utan om en mycket viktig kontroll av småmusklers smidighet, hälsar hästarna i stallet. En uppgift vi tar på fullt allvar mumlar hästarna med hela truten full av morötter.