KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om OSS SJÄLVA

Här kommer jag att peta in allt från mental träning och visualisering till företagsekonomi för travhästägare. Tja, allt som egentligen berör oss men inte ser ut som en häst.

Balanserar hovslagare likadant? Verkar de på samma sätt varje gång?

2010-02-25

Veterinärer från Universitetet i Zurich har gjort en vetenskaplig studie där de jämförde 6 hovslagares sätt att sko, verka och få hästens fötter i balans.

För att nu inte skapa förvirring så handlar detta inte om att balansera en travhästs steg - för det är nåt helt annat -  utan det här handlar om hur hovslagare gör för att verka fötterna så de inte lutar hit och dit å blir vinda och sneda.

Och du, resultatet visade att det var ingen ordning på nånting!...

Så här var det:

Vetenskapliga MÅLET var att kolla och mäta om hovslagarens kunde påverka hovens balans via verkning och skoning.

Den vetenskapliga METODEN bestod av att 40 stycken varmblodiga hästar i åldern 6-12 år och i storleken 162-172 cm delades in i 6 grupper med 6-7 hästar i varje.

Varje hovslagare fick en hästgrupp som innan skoning hade röntgats enligt standardiserade metoder. Hovarna mättes via digital röntgen och via programvara för just mätning av fötter (epona tech). Sedan skodde de sex hovslagarna var sin grupp hästar som efter skoningen blev röntgade och måttade igen.

Blev fötterna balanserade och likadana på hästarna som en hovslagare skodde?

Kunde hovslagarna få hästarnas fötter i balans genom verkning och skoning?

 

Jadu, det är ju en intressant fråga för svaret borde ju påverka vem man väljer som hovslagare... eller va?!

Så här blev resultatet och här gör jag en direkt översättning från rapportens sammanfattning:

"Signifikanta skillnader blev identifierade mellan hovslagarna på nästan alla parametrar när det gäller röntgenbilder som visade lateromedial perspektiv ( anm skillnader mellan fotens in- och utsida såsom trakthalvor ex). Dessa skillnader syntes efter två genomförda verkningar.

Om resultaten från de två verkningarna jämfördes visade det sig att signifikanta skillnader blev funna hos många hovslagare både när det gäller lateromedial och dorsolpalmar perspektiv  ( anm: hovens sidor/trakthalvor olika höjd och även tålängd i relation till trakthöjd - olika hovvinklar).

Det fanns signifikanta skillnader på det mesta hovmåtten/parametrarna  - både hur måtten såg ut för en hovslagare men också mellan hovslagarnas verkningar på samma häst.

RESULTATET understryker hovslagarens individuella betydlese för hur hästens hov ser ut och huruviden den är balanserad.

 

HÄPP! Det var som tusan...

Detta borde betyda att hovslagare har svårt att lokalisera vad som behövs för att hovens in och utsida ska bli liksidiga. Så väggar inte flyter ut eller trakthalvor drar iväg åt nåt håll.

Inte nog med det - balansen mellan hästen tå och trakt verkar inte heller vara så lätt att lokalisera. Så tålängd och trakthöjd och hovvinkel är svår att få i balans.

Inte nog med det - OM hovslagaren är ambitiös och kunnig och hästen står som klassens ljus, golvet är plant och alla lysen tända, så finns det inget som säger att hästen fötter lutar åt samma håll som sist...

Så, vad göra?!

Kanske man skulle fixa världens största sandpappersrullband, placera hästen där och låta den knata på till dess fötterna ser ut att vara verkade och i balans... men hur vet man det när inte ens hovslagarna har grepp på den saken...?

 

KÄLLA:

Comparison of the trimming procedure of six different farriers by quantitative evaluation of hoof radiographs.

M Kummer, D Gygax, C Lischer & J Auer, Equine Hospital, VETSUISSE Faculty, University of Zurich, Switzerland.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)