KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HOVBLOGGEN  om hästfötter

Ämnesområdet Applied Equine Podiatry (AEP) kan ses som FOTVÅRD FÖR HÄST.

2008 - började distansstudier vid Intitute of Applied  Equine Podiatry, USA - hade starthästar i stallet

2010 - tentade AEP-teorin motsvarande en hovslagarutbildning med inriktning mot hästfotens hanteringa av rörelseenergin - energetics. Viktigt att förstå för oss som håller på med travhästar.

2011 - mötte australiensiska forskare från Brumby Research Center (brumies, tamhästar som varit frilevande i 30-40 generationer) som visade hur hästfötter anpassar sig till miljön där de trampar. Mycket intressant och förklarar mycket kring hovar, skor och underlag för den som håller på med trav! Jag börjar föreläsa om hovkapseln och vad som sker inuti den när hästen är i rörelse.

2013 - examen i praktisk AEP - DAEP Diploma Applied Equine Podiatry - efter ett flertal praktiska kurser i Frankrike, Sverige och England. Föreläser/dissekerar - relationen mellan hovkapsel och köttthoven inuti. 

2014 - via kontakter på Luleå tekniska universitet tas ett hovstimuleringsmaterial fram.

2014 - 2015 - fördjupningskurser i England  och Frankrike. Genomfört datainsamling (med digital rörelseanalys) till amerikansk studie genomförd på ett stort antal hästar i Frankrike.

2015 - via kontakter på Luleå tekniska universitet föreslogs stimuleringsmaterial för skodda travhästar som startar barfota och nöter bakhovarna snett.

2016 - Stimuleringsmmaterialet testas på linjegångare och hästar med konstitutionen" toe out" bak.

2016 - inleder samverkan med Ergo Shape, Skellefteå, som utvecklar skoriktningsverktyg och hovstöd.  Man ska låta hästen vila munnen, själv vila rygg och öron när man tar hand om hästens hovar. 

 

 Hovkapseln är ett EARLY WARNING SYSTEM

Den här bloggen handlar om nyttan av att kunna läsa av en fot.

Håller kurser för er som vill lära er läsa hästens hovkapslar!

 

Hovstöd - när ryggen behöver vila

2016-01-07

 

 

 

 

 

 

Efter en skada 2011 fick jag stora besvär i korsbenet och kunde bitvis knappt röra mig. Hade 5 hästar i stallet som skulle tränas, skos och balanseras. Det var i samband med det som jag verkligen förstod nyttan med att använda hovstöd. 

Använde hovstöd under rehabiliteringen och när jag blev bättre fick det fortsätta att hänga med. Upptäckte att arbete kring hovar verkligen blev lättare för mig och det blev lättare även för hästarna som skulle hålla upp fötterna eftersom benet vilade på en punkt som förblev stilla. De behövde inte hantera balansen när jag rörde mig med deras ben mellan knäna eller i famnen, sträckte mig efter verktyg eller flyttade tyngdpunkten.

Tänk att man behövde bli klen innan man fattade nyttan...

Har använt hovstöd i flera år nu och uppskattar hjälpmedlet mer och mer.

Nu är 2016 är jag återförsäljare av Ergo Shape hovstöd som ligger bra i pris - januari 2016 kostar 1500 inkl moms. 

 

Ring mig 070-254 32 61 om du vill beställa!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden